فواید توفو | جایگزین سوسیس و کالباس
توفو ( tofu ) از سویای دلمه بسته ساخته شده است به طور طبیعی بدون گلوتن، کم کالری، شامل کلسترول و یک منبع عالی از پروتئین، آهن و کلسیم است. ایزوفلاون ( نوعی ترکیب به نام فیتواستروژن ) در غذا های حاوی سویا وجود دارد و به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان مرتبط است در حالی که کلسیم و منیزیم در سویا ممکن است به کاهش علائم PMS، تنظیم قند خون و جلوگیری از سردرد های میگرنی کمک می کند.
توفو معمولا در غذا های آسیایی به خصوص در شرق و جنوب شرقی آسیا یافت می شود. از توفو در بسیاری از جایگزین های گوشت به عنوان مثال ( سوسیس سویا و همبرگر توفو) استفاده می شود.
با توجه به مضر بودن سوسیس و کالباس چه جایگزینی برای این مواد غذایی باید در نظر گرفت ؟ آیا میتوان جایگزین این ماده خطرناک و سرطان زا را ماده غذایی مفیدی در نظر گرفت ؟
جایگزینها برای سوسیس و کالباس
جایگزین ها برای سوسیس و کالباس , یک مسئول وزارت بهداشت با نگرانی از اینکه تعداد واحدهای عرضه فست فود حتی در روستاها بهشدت در حال افزایش است، به تشریح و معرفی فست فودهای ایرانی پرداخت.
بهترین جایگزینها برای سوسیس و کالباس را بشناسید
زهرا عبداللهی مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی از برنامههای این دفتر، شناسایی غذاها و خوراکهای محلی مناطق مختلف کشور است، اظهار داشت:
متأسفانه برخی از غذا ها و خوراک های محلی، در حال فراموشی است و وزارت بهداشت برای شناسایی و ترویج این غذاها، برنامههای جدی دارد.
وی ادامه داد: در دو سال گذشته و با همکاری کارشناسان تغذیه شاغل در مراکز بهداشت استانها و شهرستانهای کشور، انواع غذا ها و خوراکهای محلی شناسایی و از نظر ارزش تغذیه ای، میزان کالری، قند، چربی و نمک آنالیز شد و کتابی تحت عنوان خوراکهای بومی ایران چاپ شد که در آن توصیه های کارشناسان تغذیه نیز ذکر شده است.
وی برگزاری نمایشگاه های غذای سالم و غذا های محلی را در فرهنگ سازی تغذیه سالم مؤثر دانست و گفت: یکی از اقداماتی که در کارگروه بین بخشی تغذیه و امنیت غذایی در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی دنبال میشود این است که وزارت صنعت، معدن و تجارت در صدور بیرویه مجوز برای فستفودها، بازنگری کرده و صدور مجوز برای فروش غذاهای محلی و ایرانی را تشویق کند.
بهترین جایگزینها برای سوسیس و کالباس
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تأکید کرد: مردم غذاهای ایرانی را بیشتر دوست دارند و این غذاها ارزش غذایی بیشتری دارند و سالمتر هستند و حاوی مقادیر کمتری از فاکتورهای خطر بیماریهای غیرواگیر است.
دکتر عبداللهی یکی از دلایل مصرف بالای فستفود را صدور بیرویه مجوز برای فعالیت آنها عنوان کرد و افزود:
تعداد واحدهای عرضه فستفود حتی در روستاها بهشدت در حال افزایش است و اگر هدف از این کار، افزایش اشتغال است، باید در جهت بهبود تغذیه جامعه و حفظ سلامت مردم و از طریق عرضه غذا های ایرانی باشد.
وی یادآور شد: فست فود های ایرانی زیادی مانند انواع کوکو ها، کتلت ها و املت داریم که در مدت زمان کمی آماده میشود و میتوانند جایگزین فستفودهای فعلی مانند سوسیس و کالباس شوند. جالب است زمانی در یکی از رسانهها دیدم که کوکو سیب زمینی ایرانی که کسی وقعی به آن نمینهد، در یکی از کشورهای دنیا، غذای محبوبی بود.
فواید توفو در سلامتی چیست؟
توفو، از شیر سویا دلمه بسته ساخته شده و به طور طبیعی بدون گلوتن، کم کالری، شامل کلسترول و یک منبع عالی از پروتئین، آهن و کلسیم است این یک منبع مهم پروتئین به ویژه برای گیاه خواران و کسانی که به دنبال حرکت به سمت یک رژیم غذایی گیاهی هستند می باشد. توفو، از شیر سویا دلمه بسته که با فشار آب آن گرفته شده بدست می آید و از آن بلوک های ژلاتینی سفید به دست می آید.
ارزش غذایی توفو چیست؟
نیم فنجان از توفو حاوی ۹۴ کالری، ۲ گرم کربوهیدرات، ۵ گرم چربی و ۱۰ گرم پروتئین است.
توفو ۴۴٪ از نیاز های کلسیم روزانه، ۹٪ منیزیم و ۴۰٪ از آهن را فراهم می کند و همچنین حاوی مقدار کمی از ویتامین K، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین 6B، فولات، کولین، فسفر، منگنز و سلنیوم است.
توفو، ساخته شده از سویا دلمه بسته به طور طبیعی بدون گلوتن، کم کالری، شامل کلسترول و یک منبع عالی از پروتئین، آهن و کلسیم است.
سویا جزء نخست از توفو است و یک منبع کامل از پروتئین در رژیم غذایی است تمام اسید آمینه های ضروری مورد نیاز در رژیم غذایی را ارائه می کند. سویا سرشار از چربی های اشباع نشده و سالم (به ویژه اسید لینولنیک امگا 3 آلفا ) است.
ایزوفلاون ( نوعی ترکیب به نام فیتواستروژن ) در غذاهای حاوی سویا به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان مرتبط می باشد در حالی که کلسیم و منیزیم در سویا ممکن است به کاهش علائم PMS، تنظیم قند خون و جلوگیری از سردرد های میگرنی کمک کند.
خواص درمانی مصرف توفو چیست؟
مصرف انواع غذاهای گیاهی مدت طولانی است که با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از شرایط پزشکی مرتبط با شیوه زندگی همراه است مطالعات بی شماری نشان داده اند که افزایش مصرف غذا های گیاهی مانند توفو، سبب کاهش خطر ابتلا به چاقی و مرگ و میر به طور کلی، دیابت، بیماری قلبی و ترویج سلامت مو، افزایش انرژی می شود.
مطالعات اخیر نشان داده اند که با توجه به مقادیر زیاد ایزوفلاون، مصرف سویا سبب کاهش خطر بیماری های مربوط به شیوه زندگی می شود .
بیماری های قلب و عروق: مصرف توفو به عنوان جایگزینی برای پروتئین حیوانی سبب کاهش سطح کلسترول LDL، که به نوبه خود باعث کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز و کاهش فشار خون بالا می شود.
پستان و سرطان پروستات: جنستین، ایزوفلاون غالب در سویا، حاوی خواص آنتی اکسیدانی است که مانع از رشد سلول های سرطانی می شود در واقع، حداقل مقدار mg10 سویا در روز می تواند عود سرطان پستان را ۲۵ درصد کاهش می دهد.
دیابت نوع ۲: افرادی که از دیابت نوع ۲ رنج می برند اغلب تجربه بیماری های کلیوی را دارند که باعث می شود دفع مقدار زیادی از پروتئین در ادرار می شود مدارک و شواهد از یک مطالعه اخیر نشان داده است که کسانی که فقط پروتئین سویا در رژیم غذایی خود مصرف می کنند پروتئین کمتری نسبت به کسانی که پروتئین حیوانات را مصرف می کنند دفع می کنند.
پوکی استخوان: ایزوفلاون سویا برای کاهش از دست دادن استخوان و افزایش تراکم مواد معدنی استخوان در دوران یائسگی و همچنین کاهش دیگر علائم یائسگی شناخته شده است.
آسیب کبد: مطالعات نشان داده اند که توفو در جلوگیری از آسیب های کبدی ناشی از رادیکال های آزاد استفاده می شود.
خطرات سلامتی مصرف توفو
در برخی از مطالعات اولیه افزایش رشد تومور در موش با مصرف بالای سویا گزارش شده و همانطور که تحقیقات پیشرفته تر انجام شد دانشمندان دریافتند که موش ها در سوخت و ساز سویا کاملا از انسان متفاوت عمل می کنند و مطالعات قبلی نامعتبر شد.
در حال حاضر ما می دانیم که مقدار متوسط پروتئین سویا روی رشد تومور و یا خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان تاثیر نمی گذارد. در واقع، حداقل مقدار mg10 سویا در روز می تواند عود سرطان پستان را ۲۵ درصد کاهش دهد.
دیدگاه ها